Doorslapen

Een van de meest gestelde vragen aan jonge ouders: slaapt hij/zij al door?
Een vraag die ik nooit helemaal begrepen heb, want ik wordt ook nog geregeld wakker voor een slokje water of een plasje. Waarom moet zo'n klein kindje dat maar zo'n klein maagje heeft, en zo hard groeit dan wel doorslapen? En wat bedoel je dan met doorslapen?
Sommige mensen bedoelen af en toe even wakker worden voor een slokje, een aaitje of wat dan ook en meteen weer verder slapen. Andere bedoelen minimaal 5 uur aan een stuk slapen. En weer anderen bedoelen van 19:00 tot 7:00 rustig in bed liggen en mochten ze toch wakker worden, vooral papa en mama niet wakker maken. Er zijn boeken over vol geschreven. Trainingen en cursussen, in allerlei soorten en maten voor een ieder die er hulp bij wil.

Zoals de meeste van mijn lezers weten slapen wij grotendeels samen. Maar dit is nu echter aan het veranderen.
Toen onze dreumesmeisje 9 maanden was werd haar neefje geboren. Opa en oma's die wel eens oppassen op ons dreumesmeisje zouden ook gaan oppassen op neefje. En het leek ons voor de opa en oma's niet handig als ze een keer op allebei zouden moeten passen, ons dreumesmeisje ze nodig had om te slapen. (Wat overigens nog nooit is voorgekomen, dat ze op beide moeten passen) Ook wou ik in de avonden wat gaan sporten. Een mooie gelegenheid om het slaapritueel te veranderen. Mijn man brengt sindsdien dreumesmeisje naar bed. En dan niet samen in het grote bed, maar in haar ledikantje op haar eigen kamertje. Als het niet lukt, dan is er het grote bed en mama met de borsten. En vanaf de eerste keer wakker worden mag ze weer lekker bij ons in bed. We hebben er eigenlijk geen problemen mee gehad. Soms duurt het wat langer voordat ze slaapt, maar dreumesmeisje slaapt er prima.

Alleen voor mij is het nog behoorlijk omschakelen. Ik kon eerst niet in slaap vallen als ze niet naast me lag. Ik was een soort van bang dat ik net zou slapen als ze wakker werd. En vermoedelijk miste ik ook de shot oxytocine die ik nu niet meer bij het in slaap borsten kreeg. (in slaap borsten van wie?) Ik lag dus vaak wakker tot zij wakker werd, of viel van zware moeheid in slaap. Inmiddels kan ik ook zonder haar naast me in slaap vallen.

Tja, en nu is ze toe aan de volgende stap. Steeds vaker slaapt ze tot de volgende ochtend door. Of ze blijft zo stilletjes dat wij het niet horen. 'Heerlijk!' 'Heb je eindelijk weer rust'  'Kun je je slaap weer inhalen' zijn geluiden die ik uit mijn omgeving hoor. Geluiden die ik niet begrijp. Want nog steeds word ik een tot twee keer per nacht wakker voor een plasje of een slokje. En als mijn meisje niet aan de ene kant van mij ligt en mijn man aan de andere kant, dan ben ik ongerust. Dan ga ik kijken of de babyfoon het nog wel doet en of mijn meisje nog wel ademt, of dat mijn man niet in een rare kronkel in de zitzak in slaap is gevallen.

Mijn dreumesmeisje heeft nu al twee nachten achter elkaar doorgeslapen. Misschien wordt vannacht wel nacht drie.
Nu moet ik nog 'leren' doorslapen. Weet iemand een goed boek?

Reacties

Mamadammeke zei…
Leuk dat je het zegt :)
Is ook altijd mijn antwoord op de vraag "slaapt ze door".
"Neen, en ik ook niet, moeten we dringend wat aan doen na 28 jaar. En jij, slaap jij al door?"
Bij ons sliepen de kinderen ook altijd bij ons in bed. Dat vond ik ideaal. Ik gaf ze dan halfslapend de borst, en was de volgende dag weer kwiek.