maandag 7 januari 2013

Relaxt!

Relaxt! Iets wat je de jeugd geregeld hoort roepen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?
En, wat bedoelen ze eigenlijk met deze kreet?
Volgens mij bedoelen de meeste die deze 'kreet' uitslaan dat je maar mee moet gaan in hun ideeën en ze vooral niet moet tegenspreken en ter discussie stellen.
Maar wat betekend het woord dan? De van Dale zegt er het volgende over:
re·laxen [rieleksə(n)] (werkwoord; relaxte, heeft gerelaxt)
1) zich ontspannen
2) (eufemisme) een prostituee bezoeken

Tja, nou ehm, ik ga maar niet uit van de tweede betekenis. Maar goed, dan nog steeds... Zich ontspannen, hoe doe je dat? Ik kan me volgens mij wel goed ontspannen, maar ik wil ook wel het een en ander gedaan krijgen. Ik maak daarom vaak een lijstje over wat ik die dag ga doen. Daar staan niet altijd hele grote, zware dingen in, maar als alles gedaan is kan ik me toch echt een stuk beter ontspannen dan wanneer ik het gevoel heb dat er nog van alles gedaan moet worden.

Hier een aantal tips van het internet waar ik hartelijk om moet lachen.

Draag fleurige kleding. (wat dit met ontspannen te maken heeft weet ik niet, maar ik geloof niet dat dit ook maar iets met ontspannen te maken heeft!)
Voorkom geldproblemen. (dit ligt natuurlijk wel een beetje voor de hand. Alles waar problemen bij komen kijken zorgen er alleen al voor dat het niet ontspannen is. Anders zijn het lijk me geen problemen.)
Slaap eens een keer uit. (is slapen niet een van de meest ontspannen toestanden van de meeste mensen? Ik vrees dat mensen die niet ontspannen zijn nou juist. Iet zo goed kunnen slapen, laat staan uitslapen)
Ga iets leuks doen met vrienden... Need I say more?

Zo heb ik er nog veel meer gevonden die in mijn ogen niets met ontspannen te maken hebben, of er te dik boven op liggen.

Ik denk dat je goed kunt ontspannen door te zorgen dat je je zaakjes op orde hebt. Zorg dat je administratie en financien op orde zijn, dat je huis opgeruimd is en het huishouden bijgehouden wordt. Op de momenten dat je dan niet met die dingen bezig bent, kun je gaan 'relaxen': iets voor je zelf doen.

2 opmerkingen:

Vlindertjelief zei

Voor mij is de uitspraak relax ook wel feedback. As iemand vind dat je te gespannen bent, een situatie opblaast.

Wientje zei

Ja, het zou inderdaad een feedback kunnen zijn. Helaas heb ik hem zo nog niet gehoord. Maar de jongeren waar ik mee te maken heb zijn uitgaande jongeren die vaak niet nuchter zijn.