dinsdag 26 maart 2013

Baby´s kosten geld?

Baby's kosten geld. Daar was ik het niet helemaal mee eens. Het wordt zo duur als je het zelf maakt! En wij letten redelijk goed op de uitgaven, dus dat moest wel goed komen! Toch is onze spaarrekening flink gekrompen en hebben we kosten moeten maken die van te voren niet te voorzien waren.


Borstvoeding kwam een paar dagen later op gang, dus er was kustvoeding nodig. Ondertussen snapte Prutteltje niet wat ze met mijn borsten aan moet en is dat nu aan het leren. Maar ja, dan heb jr dus een huur kolf nodig, een flesje, melk-bewaar spul, melk-vervoer-unit, een mobile kolf voor als je onderweg bent of weer gaat werken, een tepelhoedje en een borstvoedingshulpset. Dan heeft ze de neiging om de dekentje van zich af te trappen en zijn de slaapzakjes die in huis zijn te groot, dus nieuwe kopen. Manlief snapt de gehaakte wikkeldeken niet, dus koopt er twee die hij wel snapt. De spuugdoekjes en de billendoekjes vallen niet bij mij in de smaak, dus er is materiaal gehaald om flanellen varianten te maken. Tja, zo krimpt de spaarrekening wel.
Maar, als we dadelijk de wasbare billendoekjes klaar hebben, hoeven we die alleen te kopen voor onderweg. Scheelt al gauw een paar honderd euro. Ook drinkt dametje alleen maar afgekolfte moedermelk. Scheelt weer poedermelk kopen. Kleertjes komen van overal en nergens vandaan en heeft ze al een hele kast vol!
Nu proberen te besparen op de boodschappen. Er bestaat iets als voordeelmuis. Daar kan je zien per item waar het in de aanbieding is. Zo hebben we tot nog toe alleen nog maar luiers in de aanbieding gekocht! Wasmiddel houd ik ook in de gaten. Laatst hebben we de vriezer leeg gegeten en nu ben ik met het samenstellen van het weekmenu aan het kijken wat er in de voorraad kast aanwezig is en als we dag een een ovenschotel met bloemkool eten, eten we de dag daarna bloemkoolsoep. Ik probeer beter met de restjes eten om te gaan, zodat voorkomen kan worden dat er eten wordt weggegooid. Ja, we moeten hier weer flink gaan bezuinigen! En aangezien ik voorlopig nog thuis ben, zijn we waarschijnlijk beter af als ik de boodschappen wat verder weg bij de Lidl of de hoogvliet doe ipv bij de ah. Heb ik ook meteen een langer wandelingetje.

Mijn financiële speerpunten voor dit jaar zijn:
- boodschappen voor 50 euro per week.
- Het dak opnieuw laten leggen. Manlief gaat hierbij helpen, zodat het geld zal schelen.
- Nieuwe keuken. Dit wordt een Ikea keuken omdat dit waarschijnlijk goedkoper is. Plaatsing van de keuken en sloop oude keuken zullen we wederom bij helpen om de kosten te drukken.
- het bijhouden van een kasboek om de financiën beter in kaart te krijgen.

Dan is er nog steeds een punt wat invloed heeft op onze financiële situatie... Mijn werk. Er is een bedrijf erg geïnteresseerd in mij. Zij bieden meer geld, maar ik ben eigenlijk best wel verknocht aan mijn huidige werkplek. Wat ga ik doen? Ga ik voor meer geld en een nieuwe uitdaging, of blijf ik lekker zitten waar ik zit? Beide hebben voors en tegens. Ach, mijn zwangerschapsverlof is nog niet om. Ik heb nog even om er over na te denken.
Wat zou jij kiezen? Werk wat verder weg is en minder betaald, maar wat je zeker leuk vind, veel vrijheid hebt en waar je makkelijk iets kunt regelen als dat met de kleine nodig is. Of ga je voor meer geld, dichterbij, makkelijker werk waar je nog niet weet of je daar op je plek zult zijn? Wat zijn voor jou belangrijke afwegingen?

2 opmerkingen:

Wetternimf zei

Wat heb je gedaan?

Wientje zei

Uiteindelijk is er op de afdeling van dat andere bedrijf geen openstaande functie. Ben nu wel nog in de running voor een andere functie binnen dat bedrijf.
Bij mijn huidige werk werk ik nu de helft van de uren. Wat op dit moment ook wel fijn is, want dan ben ik dichter bij mijn meisje.
Maar ben dus wel op zoek, want ik wil meer uren werken dan dat mijn huidige baas mij bied. Hoewel ik dit stiekem ook wel fijn vind.