maandag 12 augustus 2013

Zoete bietjes taart

Voor sommige klinkt dit heel vies. Een zoete taart van groente? Ja mensen! Het kan! Mijn man was eerst ook een beetje huiverig. Hij houdt niet van bietjes. Of eigenlijk moet ik zeggen, zijn vader heeft een probleem met bietjes en daarom heeft hij nooit bietjes gegeten. Ook niet echt de behoefte om te proeven, dat is namelijk vloeken in de kerk. Tegen zijn anti-bietjes geloof in.
Maar ja, met een biologisch groente pakket wil je nog wel eens een lading bietjes krijgen waar je dan toch iets mee moet doen. Gelukkig kwamen ze zelf met een recept. Natuurlijk een beetje aangepast door ons. Maar, ik kan je vertellen, het wordt wellicht wel de taart voor onze kleine meid haar eerste verjaardag.

Benodigdheden zijn:
500 gr bieten
5 cm gember, geschild en fijngesneden
3 eieren
160 ml honing
150 ml olijfolie
1 zakje vanille suiker
1 eetlepel bakpoeder
150 gr tarwebloem
100 gr griesmeel
1 sinasappel
beetje zout
beetje nootmuskaat
beetje kruidnagelpoeder

Kook de bietjes, pel ze en pureer ze. Verwarm de oven voor op 180 graden.
maak een mengsel van de gepureerde bietjes, de eierdooiers, de honing, gember, olie, en een half zakje vanille suiker.
Voeg een mengsel van de bloem, griesmeel, bakpoeder, sinasappelschil rasp en het sap van een sinasappel, specerijen en zout toe aan het bietenmengsel.
Klop de eiwitten stijf en spatel dit door het bietenmengsel.
Verdeel dit in een ingevette springvorm. Plaats in de oven voor ongeveer 30 minuten. Het is gaar als je met een prikker er in prikt en hij schoon weer terug komt.

Lekker om een glazuur van crème fraîche en suiker er over heen te doen.

Hij lijkt me ook heel lekker op een herfstige regen dag bij de open haard met een chocolademelk. Of na een dag struinen door de bergen lekker met een Rütli bij een knapperend vuurtje... Mmmm ik kijk nu al uit naar het moment dat wij een houtkachel hebben. Heerlijk!

Geen opmerkingen: