zondag 17 november 2013

Waarom dragen?Je baby is, als het goed is, 9 maanden in je buik gewiegd wanneer je liep, heeft jouw warmte gevoeld en jouw hartslag gehoord. Als je kindje dan uit de buik gekomen is, is er vaak geen betere manier om je kindje gerust te stellen door het vast te houden. Dicht tegen je aan, waar het je warmte kan voelen, je hartslag hoort en gewiegd wordt.
Nu kun je natuurlijk je kindje de hele tijd vasthouden en met je kindje rondlopen. Maar je zou ook een draagdoek, drager of ringsling kunnen gebruiken. Dan heb jij je handen vrij, hoef je je kind niet weg te leggen om de aardappels te schillen of om een kopje thee in te schenken.   
Wanneer je ergonomisch draagt en dit op de juiste manier doet, is dit ook nog eens helemaal niet zwaar. Zelf vind ik een rugzak met boodschappen zwaarder voelen dan mijn 10kg zware dochter. Terwijl mijn boodschappen echt geen 10 kg zijn.
Je kindje zit veilig tegen je aan en jij kan andere dingen doen. Je hoeft niet steeds met je armen of handen je kindje te ondersteunen, wat behoorlijk zwaar kan zijn. Ik heb zelfs een verhaal gehoord over een fysiotherapeute die haar kindje veel op de arm droeg en daardoor haar beroep niet meer kon uitvoeren. Nu is dit natuurlijk een extreem verhaal, maar ik denk dat je je er wel wat bij kunt voorstellen.
Daarbij voorzie je op deze manier ook aan de primaire behoefte van een baby om dicht bij zijn moeder te zijn. Een rustige en blije baby als gevolg en wat op den duur helpt in het ontwikkelen van zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

Nu zijn er heel wat type dragers en draagdoeken op de markt. Iedereen kent wel die van Baby Bjorn of van Stocke. Hoewel het fantastisch is dat er dragers zijn die bij de grote babywinkels te koop zijn,  of de framedragers bij de buitensportzaken, zijn dit dragers die minder comfort bieden aan zowel ouder als kind. Een draagdoek of een ssc (soft structured carrier) is daar veel beter in. Mits op de juiste manier gebruikt. Als je meer informatie wil over waarom sommige dragers minder comfort voor drager en kind bieden raad ik je aan om dit stuk te lezen: Linkje 1 of  linkje 2
Mijn man en ik dragen omdat we dit natuurlijk vinden. Geen gedoe met kinderwagens die in de weg staan. Je kind ui de wagen moeten halen omdat het onrustig is, met als gevolg dat je een kind op je arm hebt en ook nog eens die kinderwagen moet duwen. Je hoeft geen rekening te houden met stoeprandjes. En ook wel handig, we hebben geen groot gevaarte in onze kleine gang staan.
Wij vinden het heerlijk en veel praktischer.

2 opmerkingen:

Brigitte zei

Ik zou linkje 2 even vervangen door http://www.basvanderveen.nl/bascinaties/babybjorn-potentieel-risico-voor-elk-babylichaam
Dat is het stuk met alle info ;)

Wientje zei

Dank je wel Brigitte! Het linkje is aangepast!