vrijdag 27 december 2013

Gastenzeepjes en zeepresten

Je kent ze wel: die kleine zeepjes die in hotels op de schone handdoeken liggen. Of die je in je op een dwaze shop middag gekocht hebt want het ruikt lekker en is paars. Die kleine zeepjes die niet lekker in de hand liggen en dus niet gebruikt worden. Of die restjes van een groter blok zeep. Met wat moeite en een beetje nat maken krijg je ze wel weer aan elkaar geplakt. Maar op den duur laat het dan toch los. Wat moet je met die stukjes zeep?
Je kunt er twee hele handige dingen mee doen.

Je kunt er je zeeppompje mee vullen.
Ik denk dat er nu een aantal mensen hun wenkbrauwen zullen optrekken en denken dat ik vergeten ben dat zeeppompjes voor vloeibare zeep bedoeld zijn. Nou, dan maken we de zeep toch vloeibaar? Dat doe je door je restjes zeep en/of je gasten zeepjes in een pannetje met water te verwarmen. De hoeveelheid water hangt af van hoe vloeibaar je het zelf wil hebben en van de zeep. In het begin, als het warm is, is het erg vloeibaar. Naar mate het afkoelt wordt het dikker. Mijn verhouding is ongeveer een theekopje water op een gastenzeepje. Na 24 uur is het goed uitgehard en zal het niet meer dikker worden. Wanneer het te dik is, kan je er nog wat water bij doen en opnieuw verwarmen. (of als je lui bent water erbij en goed schudden en horen dat het goed oplost en mengt)
Als het afgekoeld genoeg is schenk ik het in een zeeppompje. Dat gaat lauw en vloeibaar beter dan wanneer het uitgehard is. Je verliest zo het minst van de zeep. Nou, ja, en uhm: tada! zeeppompje is weer gevuld.

Een andere manier om van je zeepresten en gastenzeepjes af te komen is door het maken van zeepzakjes. Kan je je zelf lekker verwennen!
Naai van hydrofielluiers een zakje dat je aan de bovenkant met een touwtje dicht kunt knopen. Voor de luie mensen onder ons: een hydrofiel washandje met een lint er omheen kan ook. Ik raad echter wel aan om een zakje te maken dat 1,5 a 2 keer zo groot is als een hydrofiel washandje. Hier stop je de restjes en de gastenzeepjes in. Bind het touwtje strak vast en het is klaar voor bad of douche. Maak het nat met water en schud het zakje een beetje heen en weer, wrijf er mee, die er iets mee. Zorg dat er genoeg lucht in het zakje kan komen. Het vergt een beetje oefenen, maar in een mum van tijd kan je een hoop schuim creëren. Als je er dan crème zeep of zachte olijf zeep in hebt zitten, voelt dat schuim aan als luxe op je huid.

Of je kunt er nieuwe zeepjes in andere vormpjes van maken. Hiervoor heb je ijsklontjes vormpjes nodig, of leuke koek uitsteek vormpjes. Smelt de zeep met een klein beetje water in een pan. Giet wanneer het vloeibaar is, maar niet gloeiend heet, in de vormpjes. Of stort het in een bak waar de bodem bedekt is met bakpapier. Wacht tot het dikker begint te worden en druk je koekjes vorm er in. Laat het vormpje zitten totdat de zeep niet meer uitloopt. Haal omringende zeep weg. Laat minimaal 24 uur staan en je zeepje heeft een nieuw vormpje.

Mocht je zelf geen zin hebben in dit 'geknutsel', dan mag je je zeepresten en gastenzeepjes ook wel aan mij doneren...

Geen opmerkingen: