vrijdag 28 maart 2014

Volwassen geluk

Als je klein bent heb je een duidelijke voorstelling over hoe het zal zijn als je volwassen bent, als je groot bent, of groter bent.
Ik keek op naar de dag dat ik 10 zou zijn, de dag dat ik 16 zou worden. Op de basisschool keek ik op naar kinderen die naar de middelbareschool gingen. Op de middelbareschool wou ik studeren en vond ik studenten heel wat.
Ik vond dat je volwassen was als je op jezelf woonde. Toen ik op kamers woonde vond ik mezelf nou niet bepaald volwassen. Volwassenen waren ook oud in mijn beleving. Ook als student nog. En zelfs toen ik ging samenwonen vond ik mezelf niet volwassen. Ook al was ik inmiddels al afgestudeerd en kregen mensen om mij heen kinderen en begon ik er op een gegeven moment zelf ook over na te denken.
Inmiddels ben ik al een paar jaar getrouwd, wonen we in een koophuis, hebben twee katten, twee heuze bomen in onze tuin en om het af te maken, een heel lief dochtertje.
Als ik naar mijn buurvrouw kijk, vind ik haar heel volwassen, veel ouder overkomen. Ze is maar drie jaar ouder.

En toen was het daar, ineens realiseerde ik me dat ik voldeed aan het beeld dat ik ooit als kind had over hoe het zou zijn als ik volwassen was. Ik was mijn oude stofzuiger zat. Het was een afdankertje van mijn ouders. Een wieltje ontbrak, de telescoop-stang kon niet meer telescopen. Na een maand gezogen te hebben met een telescoop-stang die zuigt en een pijnlijke rug verder bestelde ik een nieuwe stofzuiger. Ik verheugde me op de dag dat hij geleverd zou worden. En toen hij geleverd werd, was ik zo blij als een kind toen ik hem kon uitproberen. En de volgende dag deed ik het hele huis nog eens dunnetjes over.
Twee weken daarvoor kregen we een afwasmachine, daar was ik iets minder enthousiast over dan de stofzuiger, maar dat komt wellicht door het feit dat mijn man de afwas deed. Maar ook hier verheugde we ons op. En deze ochtend kwam er een meet-man langs om onze keuken op te meten, voor onze nieuwe keuken.

Ik geloof dat je niet meer kunt ontkennen volwassen te zijn op het moment dat je je verheugd op huishoudelijk apparatuur...

2 opmerkingen:

Stipjes en datjes zei

Nou inderdaad, iherkenbaar

Lies zei

Whaha als je maar gelukkig bent :D