Tastutorial

Een tijdje geleden maakte ik een mooie tas voor mezelf. Bij dragen en voeden vonden ze hem zo leuk dat ik de vraag kreeg of ik een tutorial voor de site zou willen schrijven. Dat heb ik gedaan. Hij verscheen op 19 oktober en is te vinden onder deze link: tastutorial
En dus ook hier!



Benodigdheden:
2,5 m sterke, niet rekbare stof. Denk hierbij aan (waterafstotend) canvas of jeansstof.
0,5 m stof voor de binnenvoering.
2 m biaisband.
Flisofix of plakstift indien er een applicatie gemaakt wordt.
Knoop
Sleutelhangerclipje
Naaigaren
Eventueel ringslingringen

Knip de volgende delen uit:
Alleen stevige stof:
Twee stroken van 250 cm bij 18 cm waarbij je aan een kant een schuine punt maakt en aan de andere kant het rond maakt.
Twee stukken van 25 cm bij 18 cm.
Van de stevige en de voeringstof:
Een rechthoek van 60 cm bij 35 cm, voor de achterkant en de flap.
Een rechthoek van 30 cm bij 35 cm voor het voorpand.
Een rechthoek van 25 cm bij 35 cm voor het achtervakje.
Een rechthoek  van 11 cm bij 14 cm voor een vakje op het voorpaneel.
Een rechthoek van 11 cm bij 18 cm  voor een vakje op het voorpaneel.

Algemene informatie:
Speld voordat je iets vast naait, het vast. Dit is vooral belangrijk bij het vast naaien van het voor en achterpand aan de band.
Gebruik het liefst een sterke draad om de tas in elkaar te zetten. Ook is een korte steekafstand aan te raden.

Band van de tas:
Werk de korte kanten van de twee lapjes van 25x18 af met de lockmachine of met de naaimachine zodat deze niet meer kunnen rafelen. Zelf vind ik met de lockmachine de rolzoom het mooiste afwerken. Gebruik bij een naaimachine de zigzagsteek. Deze steken zullen zichtbaar blijven binnenin de tas. Wil je dat niet, gebruik dan biaisband. Dit is niet in de benodigdheden meegenomen.

Plaats deze lappen op een van de twee lange stroken, op de goede kant van de stof, met de goede kant naar boven. Zorg ervoor dat er tussen de lappen 35cm zit. Deze 35 cm vormt de onderkant van de tas. Je kunt ze zodanig plaatsen dat je de ringslingringen of de knoop op de jouw gewenste plek krijgt. Voor mij betekend dat dat de ringen op sleutelbeen -hoogte zijn. De kortste kant heeft dan van onderkant zijzakje tot punt een afstand van 100cm.
Plaats de tweede strook hier netjes bovenop, met de goede kant van de stof naar beneden en spelt de twee lappen stevig aan beide stroken vast.
 
Naai de stroken aan elkaar vast, laat een kant open. Werk de randen af zodat ze niet kunnen gaan rafelen. Gebruik hiervoor een lockmachine of de zigzagsteek op de naaimachine. Trek de stof door de opening heen. Zorg dat de twee lapjes voor de zijzakken aan de zelfde kant zitten. Dit wordt de binnenkant van de tas.
Leg de ringslingringen op de afgeronde kant en sla deze om. Stik dit vast met behulp van een dichte zigzagsteek.
Werk de randen van het open deel af zodat ze niet kunnen gaan rafelen. Sla de randen om en stik ze op elkaar. 
Pers met behulp van een strijkbout de naden glad.
Vouw 20cm biaisband in de lengte dubbel en naai dit aan elkaar. Naai aan de onderkant een sleutelhangerclipje. Naai de bovenkant aan de bovenkant van een van de zijzakjes.

Voorpand:
Naai de stoffen met de goede kanten op elkaar aan elkaar vast. Laat hierbij de bovenkant open. Werk alle randen af zodat ze niet kunnen gaan rafelen.
Doe dit ook voor de zakjes die op het voorpand moeten komen. Draai ze weer goed en strijk de naden goed plat. Naai de open eindes van de zakjes voor op het voorpand dicht met biaisband. Bepaal waar de zakken en de knoop moeten komen. Hou er rekening met ongeveer 1 cm naadtoeslag bij het vastnaaien op de band van de tas. Naai deze op het voorpand. Maak nu het voorpand dicht met behulp van biaisband.

Achterpand en flap:
Voor een applicatie op de flap:
Vouw de rechthoek van de stevige stof over de breedte in twee. Een deel hiervan wordt de achterkant en het andere deel de flap. Bepaal waar je de applicatie wil hebben. Hou rekening met ongeveer 1 a 1,5 cm naadtoeslag. Wanneer de tas vol is, komt de applicatie verder omhoog, breng je applicatie dan ook niet te dicht bij de vouwlijn.
Plak de applicatie met behulp van flisofix of een plakstift vast aan de stof. Naai hem vast met een dichte zigzagsteek.

Naai het achterpand en de voering met de goede kanten op elkaar aan elkaar vast. Laat hierbij de bovenkant open. Werk de randen af zodat ze niet kunnen gaan rafelen.  Draai de stof weer goed. Strijk de naden goed plat. Doe dit ook voor het achtervakje
Naai een naad op de overgang van achterpand naar flap.
Maak een lus van biaisband voor om de knoop. Neem voor de lengte twee keer de diameter van de knoop plus 3 cm extra. Vouw het biaisband over de lengte en stik dit op elkaar. Vouw de bovenkant op de onderkant en stik dit aan elkaar. Bepaal waar de lus bevestigd moet worden.

Neem twee kleine stukjes stevige stof en leg die aan de binnenkant voor extra stevigheid. Zie figuur voor verduidelijking.  Naai de lus vast.


Maak de flap dicht met behulp van biaisband.
Naai het achter vakje op het achterpand.




In elkaar zetten van de tas:
Leg de onderdelen met de binnenkant naar boven klaar zoals aangegeven in het figuur:
 
Naai het achterpand aan de band vast. Let hierbij op dat je alleen het achterpand vast naait en niet de flap meeneemt. Blijf ongeveer een cm onder de naad die het achterpand van de flap van elkaar scheiden.

Op de plek waar de flap van de band los komt naai je een naad (parallel met de scheidingsnaad)  met behulp van een dichte zigzagsteek ter versteviging.


Naai het voorpand aan de band vast.

Werk alle draadjes weg.

Je tas is helemaal klaar voor gebruik.


Veel plezier ermee!

Reacties

Hij is erg leuk geworden!