vrijdag 24 april 2015

De iets gezondere dadeltaart

Gisteren was het jaarlijkse uitje naar de Efteling. Vorig jaar en dit jaar gingen we samen met goede vrienden die twee kleine dames hebben. De mannen begonnen bij binnenkomst al te fantaseren dat over 23 jaar ze t-shirts gaan drukken met 25 jaar Efteling met de familie X en Y. Voor mijn gevoel keek ik niet heel veel later op mijn horloge en zag dat het al bijna lunchtijd was.
We hebben maar meteen van dit oplettende moment gebruik gemaakt. Want dat is altijd toch wel een probleem bij ons bij dagjes uit. Je eet slecht. Onderweg in de trein lukt het vaak wel om de kindjes bezig te houden met vers fruit. Hoewel het ritje naar de dierentuin vaak te kort daarvoor is. Als het mooi weer is ben je de hele tijd lekker buiten. Je loopt wat af, wacht in rijen tot je een attractie in mag en voor je het weet ben je helemaal flauw van de honger. Of je ziet tegen die tijd een eetstandje en kunt de verleiding van ongezond eten niet weerstaan. Tenminste, zo gaat dat bij mijn man en mij.
Om dat te voorkomen maakte wij de dag van te voren een hele grote Pide Pizza, waarvan ruim 1/3 overbleef. Dat kon mooi mee! En twee dagen van te voren maakte wij dadeltaart.
Hij is wat gezonder dan andere taarten, gezien er minder toevoegingen in zitten. Maar het is een caloriebom niet te zuinig. Perfect dus om mee te nemen naar een uitje waar je veel calorien verbruikt en vaak pas te laat door hebt dat je had moeten eten.
Het heeft gewerkt. Het geplande ijsje halverwege de dag en de frietjes aan het einde van de dag waren het enige eten dat wij aten, buiten wat we hadden meegenomen.

En dan nu het recept:
375 gr gesmolten roomboter
2 eieren, los gekolpt. (dit is optioneel, geeft wel een nog romigere smaak aan het geheel)
1/2 eetlepel oerzoet (ook optineel, het zorgt er voor dat de zoetheid van de dadels net niet overheerst. zonder is het ook al heerlijk)
750 gr gemalen dadels
1 pak mariakoekjes

Meng de gesmolten boter en de oerzoet met elkaar. Voeg eventueel de losgeklopte eieren toe. Meng dit met de gemalen dadels goed door, zodat het een smeuïg geheel wordt.
Breek de mariakoekjes in stukken en meng dit nu met het dadelmengsel.
Stort dit alles in een taart of cake vorm en laat het opstijven in de koelkast.

Nu kun je natuurlijk zelf de maria koekjes maken, of koekjes zonder suiker nemen, maar dat deden wij dit keer niet. Naar de Efteling gaan is een feestje. Daar mag best iets ongezonds bij.

O, en had ik al verteld dat de taart er niet uitziet? Wij maakte hem vroeger met suiker en met cacaopoeder en noemde het 'stront met streepjes' (maar dan op zijn Limburgs) volgens mij heet het eigenlijk arretjescake.

Geen opmerkingen: